Случва се да съхраняваме два вида хляб при едни и същи условия, но единият да изсъхне, а другият да се покрие с плесен. На какво се дължи това? Колко издръжлив е хлябът - това зависи от всички съставки: мляко, мазнина, мая, тип брашно и използвани семена. Хлябът от пшенично брашно с мая, например, изсъхва бързо. Ръженият хляб пък е по-мек и задържа влага, затова при неправилно съхранение мухлясва лесно. Хлябовете, направени от смесени брашна, също се развалят лесно, затова трябва да се консумират бързо.
Най-продължително можете да съхранявате пълнозърнести и ръжени хлябове, при условие че са направени с квас. Те запазват вкуса и мекотата си в продължение на дни. Така че ако имате намерение да се наслаждавате на ръжения хляб по-дълго, изпробвайте някоя от рецептите за квасен хляб и се погрижете да го съхранявате правилно.
Тя трябва да е изработена от дърво, керамика или стомана. Добре е да има няколко отвора, които да осигуряват циркулация на въздуха. Дръжте хляба далеч от източници на топлина като печки и радиатори. Не поставяйте близо до прозорец, защото слънчевите лъчи също могат да нагреят кутията и да ускорят развалянето на хляба. Кутията за хляб трябва да почиствате редовно с меки измиващи препарати. Колкото по-малко замърсители има в кутията, толкова по-малко причини да се развали хляба.
Как да съхраняваме хляба вътре в кутията? Пресният хляб трябва да се съхранява в торбичка, по възможност ленена. Малки хлебчета, покрити със семена, можете да поставите и в хартиени торбички. Ако хлябът има по-високо съдържание на масло, най-добре покрийте дъното на кутията с ленен плат или фолио. Кифлички с мая, кроасани със стафиди - всички тези сладки деликатеси изсъхват много бързо. Така че ги съхранявайте за кратко време, в хартиен плик.
В общия случай хлябът остава най-свеж и пресен, ако го съхраняваме на сухо, при стайна температура от 18 до 22°С. Ако съхраняваме при по-ниски температури, хлябът, приготвен с мая, става по-твърд и по-компактен. В хладилник обаче можете да съхранявате без проблем хляб за тостер, дори да е приготвен с мая - нарязан и вече опакован в торбичка или фолио. Неговото място е на по-високите рафтове в хладилника.
Всъщност това е добър начин да запазим свежестта на хляба. Поставете целия хляб или малките хлебчета в торбичка за фризер и затворете плътно. Така можете да съхранявате във фризера в продължение на няколко месеца. Замразявайте обаче само пресен хляб без добавени цели семена - само такъв хляб ще запази качествата си във фризера. Фризерът е най-подходящото място за съхранение на ръжени печива, направени с квас. Избягвайте замразяването на пшеничен хляб, произведен с мая - след като го извадите от фризера, кората му вероятно ще се разпадне, което ще направи поднасянето му трудно.